آخرین یهودی افغان به اسرائیل پناه برد

زابلون سیمینتوف ۶۵ ساله، متولد هرات، آخرین یهودی افغان بود که تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت از تنها کنیسه کابل نگهداری می‌کرد

زابلون سیمینتوف در کنیسه یهودیان در کابل‌ــ AFP

زابلون سیمینتوف ۶۵ ساله، آخرین عضو جامعه یهودیان افغانستان، پس از مدتی اقامت در ترکیه، به اسرائیل پناه برد. اورشلیم پست روز سه‌شنبه ۲۲ آبان، گزارش داد که زابلون سیمینتوف پنجشنبه هفته گذشته وارد اسرائیل شد و به اعضای خانواده‌اش که سال‌ها پیش به اسرائیل کوچ کرده بودند، پیوست. 

زابلون سیمینتوف متولد ۱۹۵۹ در شهر هرات در غرب افغانستان است. شغل او تجارت فرش، رستوران‌داری و مراقبت از تنها کنیسه یهودیان در کابل بود. سیمینتوف تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت، در مصاحبه با چندین رسانه گفته بود که افغانستان را ترک نمی‌کند، چون با وجود تهدیدها و دشواری‌های دوری از خانواده‌، به زادگاهش تعلق شدیدی دارد.

پس از فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، سیمینتوف هم در سپتامبر ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شد و به ترکیه رفت.

اورشلیم پست به نقل از بنیامین، برادر زابلون سیمینتوف، نوشت که او پنجشنبه شب وارد اسرائیل شد و خانواده‌ و بستگانش را غافلگیر کرد. 

بنیامین گفت: «برادرم پنجشنبه حدود ساعت ۹ یا ۱۰ شب با من تماس گرفت و گفت: تبریک، برادرت در اسرائیل است. نمی‌توانستم آنچه را می‌شنوم باور کنم. ما تا شنبه شب، در محلی که در جنوب اسرائیل اقامت دارد، بودیم.»

بر اساس اطلاعاتی که اورشلیم پست منتشر کرده، سیمینتوف به کمک آژانس یهود از افغانستان خارج شده و در مدتی که در ترکیه اقامت داشته، تحت حمایت این سازمان بوده است.

آژانس یهود (The Jewish Agency for Israel)  سازمانی غیرانتفاعی و بین‌المللی است که سال ۱۹۲۹ برای کمک به یهودیان سراسر جهان تاسیس شد. این سازمان ابتدا برای تسهیل مهاجرت یهودیان به سرزمین فلسطین و بعدها به اسرائیل فعالیت می‌کرد. پس از تاسیس دولت اسرائیل در سال ۱۹۴۸ نیز آژانس یهود همچنان به حمایت از مهاجرت یهودیان، اسکان آن‌ها در اسرائیل و تسهیل یکپارچگی فرهنگی و اجتماعی آنان ادامه داد.

طالبان با قرائت تندروانه از اسلام تنها مذهب حنفی را در افغانستان به رسمیت می‌شناسد و پیروان دیگر مذاهب و ادیان با انواع تبعیض و تهدید مواجه‌اند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سکونت یهودیان در افغانستان تاریخچه طولانی دارند و به بیش از دو هزار سال پیش بازمی‌گردد. برخی منابع تاریخی بر این باورند که جوامع یهودی در افغانستان به دوران تبعید این قوم به بابل در قرن ششم پیش از میلاد بازمی‌گردند؛ زمانی که بخشی از یهودیان به امپراتوری پارس مهاجرت کردند و در مناطقی مانند بلخ و هرات مستقر شدند.

تعداد یهودیان در افغانستان در دوره‌های مختلف، متغیر بوده است. اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، جمعیت یهودیان افغانستان به چند هزار نفر می‌رسید و بیشتر آنان در شهرهایی مانند هرات و کابل زندگی می‌کردند. هرات مرکز اصلی یهودیان افغانستان شناخته می‌شد و کنیسه‌ها، مدارس و قبرستان‌های یهودی در این شهر وجود داشت.

از اواسط قرن بیستم، بسیاری از یهودیان افغانستان به دلیل مشکلات اقتصادی، محدودیت‌های مذهبی و ناآرامی‌های سیاسی به اسرائیل و کشورهای دیگر مهاجرت کردند. موج مهاجرت یهودیان افغان به اسرائیل بین سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ آغاز شد و بخش زیادی از آنان به اسرائیل نقل‌مکان کردند. پس از اشغال افغانستان به دست شوروی و درگیری‌های متعاقب آن، مهاجرت یهودیان باقی‌مانده افزایش یافت.

تا دهه ۱۹۹۰، تنها تعداد بسیار کمی یهودی در افغانستان باقی مانده بودند. زابلون سیمینتوف، آخرین یهودی شناخته‌شده افغانستان است که پیش از تصرف دوباره افغانستان به دست طالبان در سال ۲۰۲۱، در این کشور باقی ماند و از تنها کنیسه کابل نگهداری می‌کرد.

هرچند یهودیان افغان در اسرائیل و دیگر کشورها سنت‌ها و فرهنگ بومی خود را حفظ کرده و اخبار و تحولات افغانستان را به‌عنوان زادگاهشان دنبال می‌کنند، چشم‌انداز بازگشت آنان به خانه همچنان تیره‌وتار است.

در کنار یهودیان، جامعه هندو‌ها و سیک‌های افغانستان نیز به دلیل مهاجرت کاملا از بین رفته است. از دهه‌های گذشته، به‌ویژه پس از شروع جنگ‌های داخلی در دهه ۱۹۹۰، شرایط زندگی برای هندوها و سیک‌ها در افغانستان دشوارتر شد. تبعیض‌های مذهبی، حملات تروریستی و نبود امنیت باعث شد بسیاری از آن‌ها به هند، اروپا یا آمریکای شمالی مهاجرت کنند. در سه سال گذشته و پس از بازگشت طالبان به قدرت روند مهاجرت سیک‌ها و هندوها شدت گرفت و اکنون شمار اندکی از آنان که در برخی شهرها از جمله کابل باقی مانده‌اند هم به دنبال راهی برای خروج از افغانستان‌اند.

بیشتر از جهان